zaterdag 30 april 2016

Moestuin(ierster) in wording (II)

Ongeveer een jaar geleden begon ik vol goede moed en vooral met veel enthousiasme aan de moestuintjes van AH. Gezellig 2 kweekkastjes bij Ikea gescoord, een kek gietertje besteld, vervolgens een hele avond met de handen in de aarde ... afijn, je kunt mijn ervaringen van toen hier nog eens terug lezen.

Helaas voor deze moestuintjes, ik kon niet al mijn TLC aan ze besteden. 
Heb nog een poging gedaan door ze wat meer groei ruimte te geven maar blijkt maar weer, een verbouwing in het ene huis, eten en slapen in het andere huis èn de nodige reistijd, heb je toch zo alle ingrediënten in huis voor vergeten groenten ..!
Maar vorige week zaterdag met hernieuwde moed en onder lichte dwang van mijn moeder <3 het moestuin-avontuur weer aangegaan. Nu met het doel voor ogen om daadwerkelijk eigen gekweekte groente e.o. kruiden in onze keuken te gebruiken. 

Ik had weer goed mijn best gedaan met sparen. Veel groentes en kruiden die mij/ons heerlijk lijken maar ook genoeg waar ik spontaan jeuk (of erger) van krijg .. deze èn een aantal dubbelen mochten fijn met moeders mee naar huis.
In plaats van de vorige jaar aangeschafte kweekkastjes, kwamen de moestuintjes dit jaar op dit metalen blad. Want Gertrud, je moet ze goed vochtig houden en dat gaat hier perfect mee! En zoals iedereen dat doet, luister ik ook altijd goed naar mijn moeder ;-)!
Het trucje met het geperste zand kennen we inmiddels, durf zo niet te zeggen of de gebruiksaanwijzingen anders zijn dan die van vorig jaar maar de labeltjes zijn dat zeker wel. Staat reuze gezellig met al die kleurtjes.
Moestuintjes uitpakken, turfpotjes nat, zand wat zichzelf vermenigvuldigd, pitten, zaden of zaadmatjes erin. Toedekken met aarde en labeltje erbij..
Een fijne groenten- en kruiden carrousel. Ik moet de labeltjes nog van de zaai-datum voorzien en kan jullie vertellen dat er inmiddels ook al wat groene spul tussen het zwarte zand door piept. 
Dus Wordt Vervolgd... 
Fijn weekend!

vrijdag 29 april 2016

Mini-quiches spinazie-roombrie

Lekker èn makkelijk! Ideaal dus zo met het weekend voor de deur.

Wat heb je nodig?
Bladerdeeg (12 plakjes in mijn geval, ontdooid)
Spinazie (Biologische Bladspinazie à la crème deelblokjes, 12 stuks en ontdooid)
Brie (ik gebruikte Kruidige Roombrie)
Muffinvorm (ingevet)
Oven (voorverwarmd op 160 graden)

Voor de liaison volg ik altijd hetzelfde recept en gebruik ik dus voor 1 grote quiche of in dit geval voor 12 kleine,

5 eieren (scharreleieren bij voorkeur, je ziet en proeft het verschil èn nog leuker voor de kip ook)
150 ml room
150 ml melk
peper en zout naar smaak

Kluts de eieren met peper en zout en voeg room en melk toe. Variëren in de verhoudingen tussen room en (soja)melk kan maar wees niet te zuinig met eieren want deze geven de quiche stevigheid.
Follow the steps ...




Bak de quiches 20 tot 30 minuten in de oven.
Heerlijk met een glas gekoelde witte wijn! Eet smakelijk en een goed weekend.

woensdag 13 april 2016

Dikke punt op de spreekwoordelijke i ... (deel I)


En dat was gelijk een beste punt.!
Het klopt hoor, dat gezegde over die laatste loodjes, geldt echt niet alleen voor zwangerschappen, geloof mij!

Afijn, eind maart had ik alle vlekken al weg gesaust en ook de beschadigde delen van de kozijnen (gevolg van de plaatsing vorig jaar) gestuct en gesaust.
Vorige week zeker drie dagen op mijn knieën door de keuken, alle gaten en kieren gekit daarna de plinten (door Johan op maat gemaakt en vastgeplakt) verven en kitten en kitten en toen weer verven. 
En nog eens verven.
Ik heb een soort van lambrisering gemaakt met de Morning Snow van Flexa en dan de zijdeglans.
Wel zo handig met hond, katten en als ze de kans krijgen, de kippen (en vlak de jongelui ook niet uit).
Ook de muur boven het aanrecht èn ja, die hele muur, heb ik in de lak gezet.
Wel 4 lagen dik, compleet spat-en smeervrij. Met een doekje is het zo weer schoon. Perfect!
Het liefst deed ik de hele keuken opnieuw, ha ha. Maar de koof van de afzuigkap was de afsluiter.

We waren al een poosje op zoek naar een mooie weegschaal maar nog geen geluk gehad.
Tot Johan onlangs met een prachtexemplaar thuis kwam. Nota bene bij zijn ouders vandaan, hoe leuk is dat.
De bovenkant was behoorlijk verroest, daar moest echt een lik metaalverf van Karwei overheen.
Een stuk of 10 kleurstaaltjes meegenomen en die het dichtst bij lag heb ik laten mengen.
Alles wat los kon, heb ik los gehad en schoongemaakt. Zeg nu zelf, geweldig ding toch?!

Wit is natuurlijk prachtig maar er mag, wat ons betreft, ook wel een item uitspringen qua kleur.
Kan jullie zeggen, dat is gelukt!
Als je mij ook op Instagram volgt, dan weet je ... ik ben fan van de spuitverf van Belton Molotow.
Ik heb al de nodige glazen vazen, bloempotten, schalen van een 'snoepig' kleurtje voorzien.
Dit keer geen snoepig kleurtje maar knallen, dus een bus neonoranje besteld en deze leeggespoten op de kruk. Maar helemaal tevreden was ik nog niet.
Nu komen wij nogal eens bij de Karwei in Steenwijk ;-)... en de prachtige kleuren (en namen) van de happy-colours serie waren mij al eerder opgevallen.
Heavy Oranje, dat klinkt toch lekker en nog fluorescerend ook! Ja, zo had ik het in mijn hoofd.
En de kruk weet echt niet dat het eigenlijk verf voor op de muur is ;-)

En dan nu beste lezers, presenteer ik jullie.. "tromgeroffel".. nadat we in januari 2015 de eerste keer de sloophamer hebben gebruikt tot nu de laatste verfkwast ... , onze woonkeuken!
Klik HIER om terug te kijken hoe het voorhuis was voor al onze klus-activiteiten.
Wij vinden het geweldig geworden en zijn ook best trots op het resultaat.
De cake is al lang op dus nu aan de slag met die andere punten....